Szent Szánkóink meggyalázásáról

Csendes iszonyat: a rászoruló családok kisdedjeinek szánt, Kossuth téren tárolt szánkókat keresztényellenes gyűlöletből felgyújtották a tüntetők, így tetemes anyagi és érzelmi kárt okozva.

Az elmúlt napok tüntetéssorozatának egyik legmókásabb velejárója a hol csendes iszonyattal átitatva posztoló, hol hangosan sivalkodó, fizetett fideszesek sora volt. A valóságmagyarázatok tengeréből Titanic-törő jéghegyként emelkedett ki az alábbi narratíva:

A rászoruló családok kisdedjeinek szánt, Kossuth téren tárolt szánkókat keresztényellenes gyűlöletből felgyújtották a tüntetők, így tetemes anyagi és érzelmi kárt okozva.

Szerintem pompás, komplex kép ez, érdemes egyenként kibontani a rétegeket.

Kezdve azzal, hogy 8 év Fidesz-kormányzás után is van még minimum 120 olyan szegény, nélkülöző család (ennyi szánkó volt eredetileg A Nemzet Karácsonyfája körül), ahol még szánkót se tudnak venni a gyerekeknek. Pontosabban minimum 120 olyan család, amelyről a Fidesz-kormány tudja, hogy ennyire szegény, ennyire nélkülözik, sőt tudja a nevét és címét ezeknek a családoknak, de azt gondolja, megoldja az életüket azzal, hogy ad nekik szánkót. Nem tűzifát (a tüntetők letesztelték, nem ég jól), nem Erzsébet-utalványt, nem ételt, pénz, bármit, és pláne nem olyan politikát, amitől ezt a durva mélyszegénységet meg lehetne szüntetni.

Nem, hanem használt szánkókat ad. Ez a másik csudás elem. Hogy szerencsétlen szegények nem érdemlik meg még azt sem, hogy bolti, új, akkor kicsomagolt szánkójuk legyen a saját karácsonyfájuk alatt. Nem. Az eredeti sajtóközlemények még pontosan fogalmaznak, hogy tudniillik a 120 szánkó igazából egy díszkerítés A Nemzet Karácsonyfája körött, és majd azt szétbontva, lényegében egy kerítés darabját kapja meg a szegény gyerek. Szánkót, igen, ami hetekig állt kint a téren, kutya-hugyozta, madár-leszarta kültéri magányában, por, sár, latyak, japán turista termoszából a tea, brit legénybúcsús flaskájából a viszki, bogár, szemét, érte minden, aztán majd odaadják a szegény gyereknek a használt, szaros szánkót, jó lesz neki az is.

Eddig is roppant stílusos, de beszéljünk akkor a “keresztényellenességről”. Melynek legfontosabb bizonyítéka a tény, hogy állítólag valaki hallotta esetleg a téren, hogy ismeretlen másvalakik fel akarták gyújtani A Nemzet Karácsonyfáját. És ez egészen biztosan csakis a keresztényellenesség miatt lehet. Hiszen keresztény emberként a szánkókerítéssel körberakott kültéri karácsonyfa a hit ultima ratioja, a végső manifesztuma, ahol nincs vitának vagy töprengésnek helye. Ez maga „a” kereszténység. Ezt támadni nem olyan, mint amikor keresztet fűrészeltek le vagy templomot robbantottak fel az Iszlám Állam bűnözői, ez annál sokkal durvább. Hiszen már a rendszerváltás előtt is azért állt mindenhol, családi nappalikban, tévéstúdiókban és köztereken, és már 1954-ben is azért rendeztek fenyőfaünnepélyt „a jóravaló úttörőknek és kisdobosoknak a parlamentben”, mert olyan fene nagy kereszténység volt itt akkortájt, és annak jelképeként a karácsonyfa. Ugye. Véletlenül sem arról van szó, hogy a karácsonyfa már rég nem csupán egy vallás buzgó és gyakorló híveinek egyik liturgikus processzusában kerül elő, hanem a karácsony egy általános ünnep lett az országban, amit egyházon kívüliek és ateisták is tartanak…

Nem a faszt.

1978 karácsony
1978: Karácsony a parlament kupolatermében

Az utcai düh pedig nem a kereszténység, hanem pont az azzal ellentétes kormányzati politika miatt lobbant fel. A részvétlenség miatt. Az elesettekbe még belerúgó kormányzás miatt. A karácsonykor összeülő családot jövőre 400 óra túlmunkával szétszakító törvénymódosítás miatt, az agresszió és elnyomás miatt. Lehet, hogy volt olyan szerencsétlen hülye, aki mindezt A Nemzet Karácsonyfájának felgyújtásával akarta volna megtorolni, lehet, bár ez biztosan nem történt meg, A Nemzet Karácsonyfája továbbra is áll. A Klerikális Fakutyák árát pedig közösségi adakozásból már rég megtérítette a Momentum.

Végül pedig még egy szempont. A Biblikus Ródlikban okozott kár, harsogja a propaganda, NEGYEDMILLIÓ forintra rúg! NEGYEDMILLIÓ! FORINTRA! RÚG! Hirtelen nem is tudok olyan tételt találni, ahol egy fideszes magukhoz képes ilyen kevés pénzt lop el. Mészáros Lőrincnek például a pénzünkből percenként 308.000 forintot utalnak. Tehát az Áldott Csúszkák egetverő kártragédiájának megfelelő összeg 48 másodperc alatt folyik be hozzá.

Hát ezért meg ugyan kár sivalkodni.

Ezek is érdekelhetnek

Send this to a friend