Hozzák az árulók a paktumajánlatot

Biztosan említettem már a meggyőződésemet, hogy minden politikai szituációra ráhúzható A Keresztapa első két részéből valamely séma. Minden megtörtént már a Corleone család körül, ami a közügyek intézése során felmerül.
Mint amikor az öreg Vito arra figyelmezteti az örökébe lépő fiát, Michaelt, hogy az az emberük, aki majd az aktuális ellenség, Barzini tárgyalási ajánlatát hozza, maga is már Barzini lekötelezettje. A Don temetésén az egyik nagy hatalmú caporegime, az elhunyt Don fiatalkori barátja, Tessio lép Michael mellé, és tolmácsolja Barzini fals paktumjavaslatát. Áruló.
Mindez pedig akkor jutott eszembe, amikor a fideszes EP-képviselő, Schöpflin György Népszavának adott interjúját olvastam. A címe is elég kifejező, miszerint Kizárhatja a Néppárt a Fideszt, de ennek lesznek következményei. Röviden: a fideszes politikus szerint elég nehéz lenne őket kirakni az európai konzervatívok frakciójából, de ha ez mégis megtörténne, akkor összeállhatnának végre az euroszkeptikus(nak becézett szélsőjobbodali) pártok, és ügyesen szétverhetnék az Európai Uniót. Ami pedig jelen értekezés szempontjából még érdekesebb, az a válasza a kérdésre, hogy szerinte hogyan juthatna ki a zsákutcából a magyar baloldal („mint politológust” kérdezték, oké, remélem, legközelebb Deutsch Tamás jogi tanácsait is kikérik).
Olvasd el az írásomat a 168órában