friendzone

Oda kéne menni 2. A barifiú

A napom jelentős része kávézókban telik, ott dolgozom, tárgyalok, gondolkodok vagy lazítok. Mindig mások ülnek körülöttem, mindig más történetek vesznek körül. Néha olyanok is, amikor azt érzem, hogy ejbassz, most oda kéne menni.

Mint amikor látom, hogy a szegény barifiú soha a büdös életben nem fog összejönni azzal a lánnyal.

A technikai kód itt egyszerre a barát és a bárány becézése, mindjárt elmagyarázom. Ez a kávézó az egyik egyetem mellett van, az átlagéletkor húsz körül lehet. Épp csak elkezdődött a szemeszter, még mindenki nyárszagú, a combokra ráfolyt a balatoni napsütés, szőke csíkok a hajban, törvénytelen szeplők az orrnyergen, jólesően lusta, kacér csikók. Én az egyik asztalnál már egy flat white után, tempósan fejtem vissza a világ html-kódját (helyesebben szólva, ezt hiszem). A szomszédos, hosszú, tanulós-jegyzetkipakolós asztalnál egy magas, modellszerű, cseresznyeszájú lány ül. Azok magabiztosságával tartja a fejét, akik megszokták, hogy nézik-csodálják őket. Neked legyen mondva.
Hirtelen felnéz, felragyog az arca, és csilingelő hangon felkiált:
– Jaj, hoztál nekem eperlevet? Hát milyen ARANYOS vagy!

Szőkefürtű, szemüveges-kardigános fiú érkezett ugyanis, kezében egy kis üveg, arcán teljes odaadás, vagy inkább megadás. Átnyújtja az üveget, közben újságolja, hogy igen, szerencsére jól emlékezett, lehet a szemközti kisboltban kapni, nem kellett messzebbre se menni érte. Kicsit liheg. Jaj, nem kellett volna, mondja a lány. Ugyanezt dörmögöm én is a szakállamba. Hogy nem kellett volna, te szegény barifiú.
A fiú leveszi a kardigánt, ölbe a táskáját, és elkezd kipakolni belőle. Jegyzet, könyv, tablet, füzet. Közben folyamatosan mondja, tantárgyak, oktatók, szemináriumok, ez lesz majd, ez kell majd. A lány fejét hátravetve belekortyol az üvegbe, fül mögé esik a haja, domború a nyaka, nyel, nyel, majd megtörli a még pirosabb száját, sóhajt – a fiú pedig mindeközben hallgat, nem vagyunk jók multitaskingban az XY-kromoszóma miatt, neki is valószínűleg egyszerre egy dolog megy, ami most a rajongás.

Jaj de oda kéne menni. Mondani neki, hogy nem, barifiú, nem. Ebből soha nem lesz semmi. Ez placebo. Pont most olvastam egy cikket arról, hogy tele van a világunk nem működő gombokkal. Például a zebráknál: New Yorkban ezerből száz működik, a többi csak arra jól hogy lenyugtasson, megnyomtam, oké, mindent megtettem annak érdekében, hogy változás történjék.

De ezt a zebragombot egyik nagy kedvencem, Trevor Noah kiválóan elmagyarázza itt:

Vannak még kamu termosztátgombok a szállodákban, kamu liftzárók balesetvédelmi okokból. Ez meg, barifiú, egy kamu kapcsolatgomb, kamu romantikagomb, egészen pontosan egy kamu randigomb, amit nyomkodsz. Soha nem lesz meg a csaj. Rossz nézni, ahogy igyekszel, abban a hitben, hogy így jutsz beljebb – holott, hidd el, te itt nem férfiként vagy jelen. A folyamatos ajnározó csodálat és alávetés soha nem vált ki szexuális izgalmat, és soha nem sarkall párkapcsolatra. Odahordod a küszöbre a Tejutat csillagonként, és a lány meg fogja köszöni, tényleg, a maga szabályai szerint úgymond rendes lesz (eltekintve attól, hogy direkt nem gondol bele, miért vagy az udvartartásában), de soha nem lesz köztetek semmi. Azt nem így kell csinálni. Ahhoz vastagodni kell, erjedni kell, kihúzni magad, elvárni, elhinni.

És nem, nem mondom a klisés hülyeséget arról, hogyhát majd biztos valami ortó bunkó dugja meg, te meg ott pityeregsz a buliban, mondjuk vigyázva a kabátjukra közben. Lehet úgy is, de nem törvényszerű. Lehet, hogy azzal jön össze, akinek az intellektusa a szexepilje, vagy a humora, vagy artisztikus vagy stabil vagy izgalmas vagy bármi; ezer testtájék van arra, hogy a másikat vonzónak találjam, bicepsztől homloklebenyig. De az nem indok, hogy olyan aranyosan rajong értem. A térdelő férfi a kinyújtott nyelvével az ismerkedési szakaszban még kifejezetten ellenjavalt. Később meg a szőnyegpadló kidörzsöli a térdét, de az már oké.

Szóval úgy oda kéne menni, hogy barifiú, szállj ki, ne csináld, ne hazudj magadnak. Húzd ki magad!

 

A fotó az imdb-ról van, a Facebookon pedig ide kattintva érsz el.

Sajnálom, de ehhez csak korhatáros oktatóvideót tudok berakni.