rakottkrumpli

Dauphinoise!

Ez az étel a rakott krumplik laknerzoltánja. Finomabb, elegánsabb, de nem procc vagy sznob. Mindenki szereti. Szőkés a teteje. Nem ejt minden mássalhangzót.

Mindemellett pedig ugye, a nálam szokásos Kalasnyikov-konyha: elbaszhatatlan, rusztikus és nagyon finom étel ez is.

Mi kell hozzá?

  • 1 bazi nagy szem krumpli (vagy két kisebb)
  • 1 kifejezetten jelentős méretű burgonya (vagy két kisebb)
  • 1 nagy fej hagyma (vagy két kisebb)
  • 1 deci tejszín
  • 1-nél mindenképpen több gerezd fokhagyma
  • 10 deka füstölt tarja (de kábé bármilyen sonka is megteszi, amit szeretsz)
  • 5 deka gouda sajt (vagy bármilyen sajt, ami reszelhető és szereted, pecorinóval is csináltam már, de mondjuk azzal már mindent)
  • vaj
  • mindenféle fűszerek, de főleg só, szerencsendió, kakukkfű és rozmaring
rakottkrumpli

A krumplit és burgonyát uborkaszeletelőn egy nagy tálba szeletelem. A hagymát is a szeletelőn a nagy tálba szeletelem (végül minden oda fog kerülni). Aztán megszórom a cuccot a fűszerekkel, fokhagymanyomóval annyi fokhagymát, amennyit nem szégyellek, ráöntöm a tejszínt, összekeverem. Egy hőálló tálat kivajazok, beleöntöm a miskulancia felét, az megszórom a felkockázott tarja felével, arra a cucc másik fele, majd megint a tarjakockák. Csak hogy ne egy helyen legyen az összes tarjakocka, azért. A kikenéshez használt vajból is maradtak ilyen darabkák, ugye, azt is közé dobálhatod, baja nem lesz. Alufóliát teszek rá, 200 fokra előmelegített sütőbe kerül, 40-50 perc biztosan kell neki. Utána leveszem a fóliát, úgy pirítom a tetejét pár percig, mert az itt fontos műfaji elvárás, hogy a teteje ropog, a belseje krémes. Végül a sajtot ráreszelem a tetejére, azzal is megy egy kört a sütőben, és amikor már az is barnul, kész vagyunk.

Száraz fehérbort kell inni hozzá (ez mondjuk rám is igaz), könnyűt, gyümölcsöset, jó az. Lehet variálni ezerféleképpen, például már alá is lehet önteni a bort, meg lehet kolbásszal felcsapni, a cukkinitól se ijed meg, szóval csak bátran, biztos jó lesz. Ja, a recept két személyre szól, ez ilyen „nézd, milyen otthonosan szexi vagyok vasárnap a konyhában”-féle cucc.

 

Ez meg itt a Facebook-oldalam, lájkold be, mert lesznek majd még receptek