mlm02

Oda kéne menni, 1. rész: MLM

Nem fix munkahelyen és nem ugyanazon emberek között dolgozom, hanem tucatnál is több budapesti kávézóban (néha merengő romkocsmában). Körülöttem mindig mások ülnek. Óhatatlanul belefolyok az életükbe. Néha pedig úgy érzem, oda kéne menni.
Legutóbb is. Franchise kávézó közlekedési csomópontnál, pláza mellett. Nem exkluzív hely, inkább ömlesztett, praktikus kialakítású. Utazás előtt-után isznak egy kávét az emberek, laptoppal ülnek és írnak (mint most én), matekból korrepetálnak, vagy angolul/németül tanítanak, jellemzően kivándorlóknak: ügyfélszolgálatost, felszolgálót, szobaasszonyt ismertetnek meg a fontosabb szavakkal.

És van még az MLM. Mindig van. Mindig van legalább egy áldozat, akit épp akkor paliznak be egy piramisjátékba, mert mind az, mindegyiknek ugyanaz a sémája, a logikája és a kehe.

Most én érkezem később a kávézóba, a szomszéd asztalnál már megy az agymosás. Klasszikus mindjártlefejelem-fejű, irritáló csávó adja elő a magaséletet az átverésre kiszemelt szerencsétlennek. Oldalvást ül a szárnysegéd, mint Ted szokta volt Barneynak, segíteni becserkészni. A következőket tudom meg:

  • Az új Range Rover kabrió az nagyon jó, hát ő nagyon szereti a kabriókat, ez van, te is szereted-e a kabriót, Lajos, majd meglátod
  • Bejártam a világot, Lajos, nekem nem parancsol senki, én nem bírom a kötöttséget, voltam a Bahamáktól… izé… Thaiföldig
  • De a Balatont is, megtehetem, nyolc éven át májustól októberig csak sütögettünk a Balatonon, sütögettünk, te is szeretsz-e sütögetni, ugye, Lajos
  • Valahogy a csajom is nyugodtabb mellettem így, hogy van pénz, érdekes, sokkal nyugodtabb
  • Ha úgy akarom, akkor veszünk Almádiban egy családi házat, nem jövök én be a büdös Pestre, ha nem muszáj
  • A legjobb havi nettóm kettőmillió-négyszázötvenezer volt, az már elég, nem, Lajos?

És akkor jön a szuper ajánlat, amit csak kivételesen oszt meg Lajossal, mert nem is kéne, ő már nem is csinál ilyet, csak most szóltak neki, ezért most az egyszer, ő már a kávés üzletből (?!) megcsinálta magát. De most itt van ez a tuti. Mert (most figyelj!) manapság sok a rákos. Ez a gyulladások miatt van. Tele van az ember gyulladással. Amit a megváltozott zsírbevitel okoz. A WHO szerint ha az omega6 és omega3 aránya a szervezetben 5:1, az már biztosan krónikus gyulladást okoz. Ilyenkor megkeményedik a sejthártya a sok omega6-tól, az oxigén nem jut be, a méreganyag nem jut ki. És a magyaroknál ez az arány már most 25:1!

És orvosok ezzel nem foglalkoznak, Lajos!

Nos, ha erre tudunk megoldást, akkor nagy üzlet van. Sajnos jelenleg direkt kivonják a polifenolokat az olajokból, ezért azok nem jók. A mi termékünk viszont igen, Lajos. Ezzel beépül! A gyógyszertárival nem épül be! És ezt nem kell elhinni, ennek tudományos alapja van, egy szárazvércsepptesztet kiküldünk Norvégiába, „a világ legnagyobb cégéhez”, és ott megmondják, mennyi az arányod.

Ezt áruljuk. Az alapító egy nagyon sikeres ember, nagyon jó hálózatépítében, az előző hálózatában, még egy másik termékkel már 400ezer ember volt és havi 200ezer dollárt keresett, de „valamiért” tönkrement a cége, most újra felépíti! Ebben lehetsz benne, Lajos! Itt van Dr. Paul Clayton könyve Ne gyulladj be címe, „tehát nagyon-nagyon komoly a szakmai háttér”.

  • Hogyan is működik?
  • Vedd meg az induló készletet
  • Kezdd el árulni. Hogyan? Hát… hívd meg őket egy kávézóba mondjuk, őőő… vagy magadhoz, vagy a Facebookon is írhatsz nekik.
  • Szervezz be embereket, ez a király ebben, Lajos, ők dolgoznak, te meg sütögetsz a Balatonon. És nálunk egyvonalas kifizetés van, rögtön megkapod a pénzt az embereid után!

* * *

Én meg ilyenkor olyan szívesen odamennék, és megráznám szegény palimadár vállát. Hogy heló, ébredj hülye! Hát egy mekiben, egy Costában, egy büfében beszéltek épp, nem egy belvárosi luxusirodában, amit a vetítés alapján elvárnál. A csávó nem a húszmilliós kabrióval jött, hanem egy leharcolt Seat Ibizával hozta a másik. Tegnap még azt se tudta, ki vagy, egy volt általános iskolai osztálytársadra hivatkozva (húsz éve nem találkoztatok) jelentkezett be, miért osztaná meg veled vagy bárkivel a bahamás-sütögetős tuti pénzkeresést? És a séma, ember, ez a klasszikus piramisjáték: fizess beugrót, amiből a feletted álló kap, árulj valami túlárazott szart, amiből a feletted álló kap, és győzz meg minél több embert, hogy lépjen be alád, amiből majd talán te is kapsz. Ne erre baszd el az időd, a spórolt pénzed, a végkielégítést, az álláskeresési támogatást, Lajos!

Oda kéne menni.