laza

Janómánia

Mindig érdekes lekövetni, hogy a személyes és lokális maximumot elért politikus, művész, egyéb közszereplő hogyan éli meg és adja el, amikor épp lefelé megy a lépcsőn. Szórakoztató, elkeserítő, tanulságos, ha megfigyeljük.

Lázár János például influenszer szeretne lenni, ami logikus, de jelenleg szinte reménytelennek tűnő vállalkozás.

Máris kifejtem.
Az már az előző Orbán-kormány ciklusának közepére nyilvánvalóvá vált, hogy a Rogán-Lázár belső párharcot előbbi azzal nyerte meg, hogy Lázár, az addigi legnagyobb hatalmú miniszter egyszerűen beszorult a csőbe. Elvitathatatlanul formátumos, politikusi képességeket tekintve tehetséges emberről van szó, akit viszont ekkorra saját vagy tanácsadói tervek mentén teljesen félrekalibráltak. Pont ugyanakkor, ugyanannyira és ugyanúgy, mint a Jobbikot, teszem hozzá. Azt csak a bolond nem látta, hogy a 2014 utáni kormányzás egy kommunikációs fókuszú, sikereit csak ebben mérő vállalkozás lesz. Olyan projekt, ahol a faltól-falig kampányok becsülete Orbán szemében sokkal nagyobb, mint a kormányzásmenedzsmenté. Amíg Lázár János önnön nélkülözhetetlenségének tudatában, tárcavezetői csúcsra érve gondoskodott arról, hogy (valamennyire) működjék az ország, Rogán Antal szépen befoglalta a kampánykommunikációt, és vitt mindent, ami ma fontos. Ő mondja meg a címlapot, különtermekben az „újságíró” véleményét, az óriásplakátot, tévéhirdetést, és ezzel a teljes nyilvánosságot. Azt, amit ma a kormányzással azonosítunk, illetve azonosít maga a Fidesz. A két figura közül csak Lázár János lenne alkalmas miniszterelnöknek, de ilyen álláshirdetés még jó ideig nem lesz, innentől kezdve ez a tulajdonság inkább hátrány. Rogán Antalról ma (már) senki nem gondolja, hogy képes lenne az országot elvezetni, és az elmúlt nyolc évben több hullámban is szépen megmártózott a sárban (hol Juhász Péter, hol a már említett Lázár János verte bele az orrát), ami biztonságos beosztottá teszi Orbán számára. Nem törhet a trónjára.

Lázárt még miniszterként elkezdték szépen legallyazni, itt egy Spéder, ott egy Posta, nemzeti közmű, vitték ki alóla, ne púposkodjék. Hódmezővásárhely külön is taposott egyet rajta az időközin, és tavaszra teljesen világos lett, hogy a kormány erős embere helyett itt már egy átzsilipelő, helyét kereső káder kötéltáncát látjuk, méghozzá rossz előjelekkel, mert ugye Kósa Lajos példája (előbb erős vidéki polgármester és erős pártvezető, majd megbukó frakcióvezető, nagyon tárca nélküli miniszter) nem sok jót ígért.

És akkor, kábé az ominózus bécsi videó idején két dolog egyértelműen kiderült: egyrészt Lázár János rájött, hogy belső, manifeszt erőforrások híján a külső elérés, a kommunikációs termék lehet a jövője. Hát üdv a világomban, János. Másrészt viszont az, hogy itt nem elég lemásolni valami látszatot, itt tisztában kell lenni azzal, hogy ki a közönség, hol és mivel érem el. Ezzel pedig komoly gondok vannak. A pikszisből kikerült Lázár János vonatkozó produkcióit ugyanis a kormánypárti propagandasajtó érthető ellenérzésekkel fogadja, hiszen az ő versenytársuk akar lenni, a Rogán által diktált fideszes hírek helyett közvetlen kormánypárti forrásként, influenszerként. A nem rogánista, valódi sajtó meg valódi produkciót vár – ahogy mondjuk Vajna Tímea feneke Blikket ér, a fideszes hetilap ortó listázása meg szeriőz szemlét. Tehát ha Rogán nem diktálja be a propagandasajtóba, és Lázár maga sem nyújt olyat, ami a valódi sajtó feldolgozna, akkor egyszerűen nem lesz felülete. Én lepődtem meg a legjobban, de a Facebookon nincs kétezerrel sem több lájkolója, mint nekem. Az ő múltját, nagyságrendjét nézve ez nagyon kevés. Sőt, az egyébként kommunikációs csúcsteljesítménynek számító kormányinfót is zökkenőmentesen vette át tőle Gulyás Gergely.

lazajanos

Látszik persze, mi lenne az eredeti irány. Lázár János szeretne lenni a „gyermekek jövőjéért tevékenyen aggódó” politikus. Bejelenti a füstmentes Magyarország programot, előadást tart a Brandfestivalon (egy rossz, nem átélt, félreírt előadást, hiába vették oda a céghez a jobbkezét) hogy szigorúbban büntessék az online zaklatást, kitalálták neki ezt a pulcsis, barna kordzakós általános iskolai osztályfőnök-figurát, elindítottak egy instagram-oldalt is (ami mára befulladt). Próbálja megvetni a lábát a hagyományosan fideszes talapzaton, de magasabbra nyújtózni. Felülemelkedni a törésvonalakon, hisz a gyerekek mindenkinek fontosak. Már a beszédében is erre a primkó ellentétpárra építettek, hogy hát én ugye ez vagyok, de az is. Rendpárti, de szabadságszerető, satöbbi. De ezt nem mondjuk, ezt konklúziónak dobjuk át, hahó.

Ez így nem fog menni. Paradox módon pont az egykori rivális példája mutatja, miért nem. Rogán Antal ugyanis már járt itt. Még nem volt se Facebook, se instagram, amikor az egykori antipatikus fideszes pukkancs stratégiát váltott, eltűnt a szemek elől, hogy aztán egy bulvárkompatibilis, konszenzuskereső celeb térjen vissza. 2006-tól már belvárosi polgármesterként még a Nap-kelte műsorvezetőivel is kedélyesen csevegve lett sokkal szimpatikusabb és jó értelemben ismertebb, mint korábban. Blikk-fotók, szappanopera, tévés vetélkedők – ugyanúgy kerülte meg a bevett politikai felületeket, mint ahogy most Lázár próbálná. Csakhogy ennek sikeréhez Lázárnak pont a mai Rogán jóváhagyása kéne. Ami még fontosabb, hogy az akkori Rogánnak volt egy fontos skillje, az önmegtartóztatás. Nem Csipakra meg a táskákra gondolok, a pénzt azt vitte, hanem arra, hogy tudta, énmárkát építve nem lehet egyszerre hat definícióm. Nemet tudott mondani a bulvárpolgi figurájából kilógó politikai posztokra, nem lett Orbán kabinetfőnöke, nem vitte a frakciót sem (így jött el a „szemüveges tanárember” ideje, aki ma uniós bizonytalan). Ehhez képest Lázár János már a cigimegbízotti poszttal is alávágott az önépítésnek, most ez a ménesgazda hülyeség is növeli káoszt, közben ott a csata Márki-Zay Péterrel, ahol egyszerűen nem tud a szerethető fél lenni, csak a szemét intrikus… el van szúrva. Ebből így nem lesz Janómánia. De más szempontból is érdekes Rogán példája: ő is csak úgy tudott visszatérni a hatalomba, hogy lenullázott mindent, amit addig intézett saját profilját illetően. Amíg Orbán van, addig vagy parkolópályán bazsalyogsz, tartaléklángos hatalmacska birtokában (khm, Pokorni Zoltán), vagy része vagy a tutinak, de akkor nyakig feküdj a sárba, mert itt nem lehet senki szimpibb, mint a miniszterelnök úr.

Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő irodában pár hónappal ezelőtt volt vetítés, flipchart, mindenegyéb, ilyen fókuszcsoport meg olyan külföldi példák. Ehhez képest itt alapvető dolgok se világosak. Lázár Jánost nem találták ki, nem gondolták végig, és nem is menedzselik úgy, ahogy kéne. Bánja a fene, engem ebben maximum a pazarlás zavar, meg hogy ennek az embernek mennyivel több módja van próbálkozni, és a legrosszabb esetben is, hát, visszavonul a kastélyába. A jó hír viszont az, hogy ha van még annak relevanciája, hogy akár egy ilyen fideszes nagyvad is valamit rosszul csinál, akkor az is számít, ha valaki valamit jól. Akkor még érdemes dolgozni.

 

A fotókat Lázár János FB-oldalán találtam, az enyém meg ide kattintva található.

🙂 Stay classy!