kamutojás

Így vernek át a tojással

Apróságnak tűnik? Nem az. Sokan vagyunk, akik tudatosan kerüljük a ketreces tartásból származó tojásokat. A tyúkokat egész életükben tortúrának alávető, borzalmas tartási mód civilizált ember számára elfogadhatatlan. Aki megteheti, hangsúlyozom, aki megteheti, az fizessen, kérem, a tojás darabjáért 5-10 forinttal többet, de ne vegye a ketrecest.

Már amennyiben nem verik át.

Alap, hogy a piacokon a fejkendős nénikék és bőven bajszozott komámurak menasági terepszínben adják elő az ős-ős-őstermelőt, aztán ha beforgatod a tojást, ott van rajta a ketreces tartásmódot bizonyító sorszám. Valószínűleg ugyanaz a nagykereskedő szórta meg őket hajnalban a tojásokkal, mint amelyik ezekkel a skanzenstatisztákkal az egyenparadicsomot („kertecskémből, lelkecském”) meg szabványszömörcsögöt árultatja. De ez a, hogy is mondjam, a kézműves csalás.
És van az üzemszerű.

Itt van például ez a tojás. Négy, azaz négy helyen szerepel a csomagoláson, hogy „farm tojás”. Négy megerősítést kap az agyad, hogy bizonyára farmon kapirgáló, boldog és békés életet élő tyúkok tojták ezeket. Csak az ötödik pillantásra szúrja ki az ember, hogy ott van ám, a mindenféle egyéb adat között, apró betűkkel írva, hogy „ketreces tartásból származó tojás”.
Hát az anyád picsáját. Azt a mélyalmosat, azt.
És elképesztően rafinált a megoldás, jogászként és kommunikációs szakemberként is csettintenem kell. Ugyanis valójában a négy „farm tojás” felirat közül egyik se mondja, hogy ez egy farmon tojt tojás. Nézzük sorban!

kamutojás

  • Balra fent a cég logója látható, ebben szerepel a „farm tojás” felirat. Itt azonban nem egy tényközlés történik, ahogy a Starbucksban sem egy konkrét sellő adja át a flat whiteot, vagy a Market Zrt.-n se kérjük számon, hogy valóban szeretnek-e építeni, vagy csak úgy mondják, és a lisztben van-e bármi titok a nagyitól (például a hamvai, vagy rezsicsökkentett amfetamin), úgy itt is ennyi szabadság megengedett. Hát ez a logójuk, érted.
  • Alatta egy URL, egy internetes cím, ami a honlapjuk. Hát ez a nevük, érted, logikus, hogy vévévé pont farmtojas pont hu a címük. A HVG se csak a heti világgazdaságról közöl cikkeket (ami egyébként az ultima ratio minden hülyénél, aki persze kurvára nem olvasna az amerikai vámpolitikáról vagy a német exportstratégiáról), a Nők Lapja se csak a nőké… érted.
  • A harmadik a „Farm Tojás Classic”. Ez külön ügyes, hiszen úgy erősít rá a közvetett hazugságra („ ez egy klasszikus farm tojás”), hogy közben épp távolít is. Ez ugyanis egy fantázianév, érted. Ha „Mélyalmos Tojás Classic” lenne, vagy „Alternatív Tartású Tojás Classic”, nehezebb lenne a helyzet. A „farm” azonban nem egy konkrét terminus technicus, a „Classic” pedig még jobban elviszi a tényközlés irányából a fantázianév felé. Az úgynevezett Tavaszi Felvágott talán csak márciustól májusig készül, vagy csak az e három hónapban keletkezett alapanyagokból? Dehogy! Sőt, árulják decemberben is. A Kinder Tejszeletet meg már nem is említem. Fantázianév.
  • És végül a kedvencem, a negyedik, hogy „Csomagolta: Farm Tojás Kft.”. Hogy az egész farmtojásozás talán csak annyi, hogy a nagyüzemi ketreces tortúra-tojást egy ilyen nevű cég csomagolta. Nagyon ügyes. Ők csomagolták, érted. Gondolj bele, holnap a teszkós nyesedékparizert átcsomagolja a „Prémium Olasz Húskészítmények Kft.”, a közönséges asztali sót a „Holt-tengeri Ásványkincs Bt.”, és PROFIT!

No, de mindezekkel együtt én inkább azt mondom, hogy nézd meg jól, mit veszel, és ezt a kamutojást, ezt ne.

***

A Facebookon is megtalálsz, ide kattintva.