ebből sem

Ezt az érdekes cikket képtelen lesz a címe alapján kommentelni

Pedig biztos van véleménye róla! De sem a cím, sem a behúzott, előnézetben megjelenített szöveg nem fogja eligazítani az írás tartalmát illetően. Egyszerűen semmi támpontja nem lesz a későbbi, prémium tartalomról, melyről a véleményét szeretné kifejteni, anélkül, hogy rá is kattintana.

Ezt a mondatot sem azért emeltem ki, hogy majd ezt elolvasva lekommentálja az egész cikket. Nem itt van a valódi tartalom.

Na, itt a szöveg maga, de továbbra is óvatosnak kell lenni, mert bár átjött az oldalra, de még mindig azt gondolja, hogy munka nélkül megtippeli majd, hogy miről szól ez az írás, és gyorsan egy egzaltált, harcias vagy lekezelő kommentárban letudja a magáét. Mint a rossz főnök, aki a megkapott anyagot találomra kinyitja, megkérdi, hogy miért az van a negyedik bekezdésben, kettőt lapozva közli, hogy ez meg itt lehetne részletesebb, majd visszadobja. Vagy a hanyag diák, aki sosem várja meg az instrukció végét, hanem hűbelebalázs, basszbelegergő, a mondat vége előtt már vágja a kartont, satírozza a négyzetet vagy dobja a kislabdát, pedig nem is úgy kéne.

Ezt szeretném elkerülni végre, azzal, hogy nem adok túl korai támpontot a cikkem tartalmát illetően. Most például már elkezdi pörgetni a szöveget, horgonyokat keresve a tekintetével, de ígérem, semmi olyat nem helyeztem el, ami ezt a haladós-letudós módszert tudná segíteni. Nincs ilyen a szövegben.

ebből sem

Egy „általános” cikkben egyébként ilyentájt már megtettem volna a fő állításaimat, egy történelmi áttekintés közepén járnánk, hogy világos legyen, miről is van szó, hogy aztán egy érdekes kontraszttal ragadjam meg újra az olvasó figyelmét, de nem, ó, most nem, nem adom ilyen könnyen, hogy arra a tételmondatra pillantva már írja is a kommentet, ami azért lenne ostobaság, mert a teljes cikk elolvasása alapján kiderül persze, hogy az egy kontrasztos állítás egyik fele csupán, nem maga a cikk, másfelől pedig azért ilyen hosszú ez a mondat, mert az is akadályozza a felelőtlen kommentelést, ha túlságosan hosszú egy mondat ahhoz, hogy valamit kiragadjon belőle.
Vagy ha túl rövid.

Lehet, hogy ezzel a bekezdéssel kezdte az olvasást, átjött ide, mi ez, pörgessük le gyorsan, na, ott egy lezáró rövid mondat, majd új bekezdés, lehet, hogy abban van a konklúzió, elég lesz azt megnézni, de nem, drága olvasó, eleddig az egyetlen konklúziónk az, hogy ezt a cikket nem tudja, ismétlem, nem tudja a cím alapján kommentelni.

Annyira amatőrnek meg ne gondoljon már, hogy elég lesz az utolsó mondatot elolvasni, és az alapján már kommentelhet is.